martes, 4 de octubre de 2011

NATURALESA, SOCIETAT I RECURSOS NATURALS:

La relació naturalesa i societat ha canviat amb el temps i ha sigut similar en la majoria dels continents. Podem distinguir tres moments segons els tipus de relació entre naturalesa i societat:
   ·Dependència de la natura: Al segle XIX i XX la població vivia de l'agricultura i la ramaderia, la tecnologia era molt limitada (funcionaven gràcies a la força física de les persones i els animals). Tenien dificultat per a obtenir recursos minerals. Mantenien una relació estreta en la natura.
   ·La naturalesa com a font inexhaurible de riquesa: A partir de la revoludió industrial l'aparició de màquines va facilitar l'obtenció de recursos, van tenir un gran desenvolupament econòmic.
   ·Creixement insostenible: Hi ha un ritme de explotació de recursos naturals, ja que els recursos no són infinits. Hi ha problemes amb les transformacions a les que sometem per obtenir energia ja que causen un fort impacte sobre la naturalesa.
Recursos naturals:
   ·Aigua: Mitjançant l'aigua que proporciona energia hidràulica:és la energia mecanica que posseixen les corrents d'aigua.
   ·Sol:Mitjançant el sol que proporciona energia solar:Prové de les rediacions termonuclears que tenen lloc a l'interior de sol.
   ·Vent:Mitjançant el vent que properciona energia eòlica:és produeix a concequència de l'acció solar sobre l'atmósfera,que provoca diferències de temperatura en les distintes capes.
   ·Resisus:Mitjantçant els residus que proporcionen l'energia de la biomasa:Que s'obtenix de restos vegetals,residus forestals.... i proporcionen energia.





GLACERES:
Totes les glaceres de Canadà i les Rocalloses han retrocedit en els darrers anys. Per exemple: La glacera de Columbia a Alaska a prop de Valdez a l'estret de Prince William s'ha retirat 15 km durant els darrers 25 anys. Els icebergs despresos per aquesta glacera foren una causa parcial del vessament de petroli, ja què havia canviat el seu curs per evitar-los. La glacera de Valdez que és troba en la mateixa àrea, i malgrat que no forma icebergs, també s'ha retirat significativament.
ECONOMIA I DESIGUALTATS ECONÒMIQUES:
Els tres països que formen Amèrica del Nord (Mèxic, Estats Units i Canadà), són del més desenvolupats de tot el planeta. Conten en un elevat desenvolupament econòmic. Actualment en Mèxic s'ha ebolucionat molt ja que és un dels majors productors de petròli al mon. Una de les desigualtats més grans que hi han a Amèrica del Nord són les diferències entre latins i estadounidents(com ells diuen: blancs i negres).
 DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE :
En un món arrasat per la Segona Guerra Mundial, que encara no havia finalitzat, i amb bona part dels països del Tercer Món sota la dominació colonial, l'hotel Mount Washington va acollir una reunió que canviaria la història de l’economia mundial fins l’actualitat, es tractava de la Conferència Monetària i Financera de las Nacions Unides. Hi van participar 44 països i uns 700 representants.
Els Estat Units, sorgien com la major potència econòmica mundial. Mentre el món patia les seqüeles de la Guerra, el país nord americà havia tingut un paper cabdal en els esdeveniments bèl·lics, les seves infraestructures estaven intactes així com els seus sistemes de producció, que treballaven més que mai i gaudia d’una important acumulació de capital. Resultava fàcil adonar-se’n que l’obertura dels mercats mundials i comptar amb aliats era vital per als seus interessos. S’iniciava així un nou ordre econòmic mundial.
ACTIVITAT INDUSTRIAL:


La indústria ha estat des de fa molt temps el principal sector econòmic dels Estats Units. La major concentració de fàbriques es troba situada a les àrees urbanes del cinturó industrial que s'estén des de Boston a Xicago.La producció està molt diversificada, amb èmfasi en els metalls primaris i elaborats, el processament daliments, la maquinària, l'equip electrònic i aeroespacial, els vehicles a motor, els productes químics i tèxtils, la confecció, el paper i el material imprès.
La indústria també és una important activitat econòmica al Canadà, Toronto i Montreal . Les empreses canadenques elaboren una gran varietat de productes, especialment aliments processats i begudes, equipament per a transport,paper i altres productes derivats de l'activitat forestal, metalls primaris i fabricats, productes químics i equipament elèctric i electrònic.

    ·L'agricultura als Estats Units i el Canadà està dominada per granges molt mecanitzades, les quals produeixen immenses quantitats de conreus i productes ramaders. Les Grans Planes del centre dels Estats Units i de part del Canadà  són importants productores mundials de cereals(en especial blat, però també ordi, civada, sègol i sorgo), llavors oleaginoses i bestiar(boví, destinat a la indústria làctea i càrnia, i llanar). Una altra zona agrícola important és el cinturó del blat de moro  que es troba des de l'oest d'Ohio fins a l'est de Nebrashka i que produeix les majors collites mundials de dacsa, a més d'importants quantitats d'altres cereals, brots de soia, bestiar boví i porcí. L'agricultura a Califòrnia produeix una enorme quantitat de conreus de regadui de gran valor.


    ·Els abocaments incontrolats d'aigües residuals urbanes i d'aigües que han estat utilitzades en l'agricultura són els més perjudicials per l'ecosistema aquàtic, ja que li aporten una gran quantitat de nitrogen i fòsfor i, d'aquesta manera, el desequilibren. Amb l'augment de nutrients els organismes fotosintètics augmenten i això fa augmentar la quantitat d'oxigen dissolt a l'aigua (hiperòxia), fet que dóna lloc a l'augment del nombre d'éssers vius.





   ·Els vessaments accidentals de  petroli han sigut hui una de les pitjors catàstrofes ecològiques dels Estats Units que s'han produït per l'enfosament de la plataforma petrolífera Deepwater Horizon situada al golf de Mèxic quan hi va aver una explosió.Mes tard es va aconseguir taponar la fuita, i es va frenar a la marea negra que invadia els mars americans.




No hay comentarios:

Publicar un comentario